Prípadová štúdia: Filip Pilátik

Meno a priezvisko: Filip Pilátik

Poloha: Veličná

Žijete alebo pracujete vo vidieckej oblasti? Ak áno, prosím špecifikujte lokalitu.

Žijeme striedavo vo Veličnej (dolná Orava, dedina pri meste Dolný Kubín) a v meste Trenčín. Do Veličnej sme sa presťahovali práve z Dolného Kubína keď som mal 7rokov. Odvtedy som mal možnosť spoznávať krásu a samozrejme aj ťažkosti života na dedine kde som už ako malý pomáhal pracovať na poli a tak isto ako som mohol tak som pomáhal aj so zvieratami. Vždy som chcel nejako podnikať v agro sektore no keďže po smrti môjho starkého sa všetky jeho statky (až na rodinný dom so záhradou a niekoľkých kúskov hôr) prerozdelili medzi rodinu mimo mojich rodičov nemal som až také zázemie aby som mohol podnikať v agro klasickým spôsobom. Preto som sa rozhodol začať s pestovaním zeleniny na vyvýšených hriadkach s čím mi pomáha hlavne moja najstaršia sestra, ktorá síce od SŠ cez VŠ študovala v BA, no aj tak sa vrátila žiť neďaleko rodiska do dediny Istebné. Študovala knihy a youtube videá ľudí, ktorý tento koncept už dávno praktizujú napr. v USA, Holandsku, Švédsku atď. na plochách podobných ako máme k dispozícií my alebo aj väčších.

 

Súčasne žijete a/alebo pracujete v meste? Ak áno, v ktorom?

Mám vlastný byt v meste Trenčín. Do Trenčína som sa presťahoval čisto kvôli lokalite, nakoľko v mojej stavebnej firme je potrebné presúvať sa na západ (ČR a DE) a tak isto na juh (BA a AT) a mesto Trenčín je križovatkou medzi týmito oblasťami a rodičovským domovom. Samozrejme tak isto sa vyskytujem aj v DK a RK, kde sa stretávam so svojimi kolegami.

 

Prosím, identifikujte seba v typológii podnikateľov. Ak neexistuje úplná zhoda, neváhajte poskytnúť vlastnú definíciu do podnikateľského modelu.

Ako som už spomenul vyššie, s dedinou a poľnohospodárstvom som tak nejak spätý už od mala. Keďže ma to k agropodnikaniu ťahalo už od mlada, stále som rozmýšľal, ako by som sa v ňom presadil a bol prínosom pre Slovensko. Prvotne som sa pohrával s myšlienkou pestovania a spracovania konope siateho, nakoľko je to miliónová plodina. Na jej priame spracovanie, ale aj výrobu produktov z nej však treba stroje, ktoré na Slovensku už dávno nie sú k dispozícií a slovenská vláda ani nemá záujem obnoviť tento priemysel. V tej dobe by som to z vlastných financií neutiahol a preto som od tohto nápadu upustil. Časom som začal podnikať v stavebnom priemysle so zameraním na zváracie a potrubárske práce. Po troch rokoch som sa s otcom dohodol, že využijem časť pozemku rodinného domu, ktorý on využíval len na spásanie ovcami a vyskúšam na ňom pestovať zeleninu na vyvýšených hriadkach. Spolu s najstaršou sestrou, ktorá mala oproti mne aspoň aké také teoretické znalosti do tohto nápadu pustili. Našou myšlienkou je pestovať zeleninu udržateľnou formou, ktorá bude ohľaduplná k prírode. Tento rok chceme pridať aj ovocie (vysadíme ovocné kríky a stromy) a časom možno aj predaj vajec a mäsa z hydiny. A tak isto sa do nášho nápadu pripája aj zvyšok rodiny ( mladšia a prostredná sestra) a moja priateľka. Z nápadu sa tak nepriamo stáva rodinná farma, kde každý prispeje najlepšie ako vie a môže k spoločnému cieľu. 

 

Aká je povaha Vašej aktivity (business modelu)?

Predaj lokálne vypestovanej zeleniny a ovocia pre ľudí z okolia a reštaurácie, prípadne aj pre školské jedálne. Ľudí chceme naučiť, že predávame kvalitu bez toho, aby sme boli dotovaný a preto je to drahšie, ako to čo kúpia v obchodoch, ale zároveň sa môžu kedykoľvek prísť pozrieť ako a kde to pre nich pestujeme. Chceme predávať formou debničiek na báze týždňového až dvojtýždňového odberu, ale samozrejme aj na trhovisku a časom by sme chceli zriadiť mobilnú predajňu, ktorá by mohla chodiť predávať vypestované plodiny aj do širšieho okolia. Čo ma veľmi potešilo bolo, že nápad oslovil aj našu susedu, ktorá nám spolu s jej sestrou a rodinou na najbližších 10 rokov prenajala takmer zadarmo jej záhradu, ktorá je ešte o čosi väčšia ako tá naša. Práve to by sme chceli ukázať aj iným, že pozemky netreba len hneď zastavať a speňažiť, ale že sa na nich dá síce pracne ale každý rok slušne zarobiť/privyrobiť. Možno z toho raz bude koncept, ktorý rozšírime po celom Slovensku no hlavne tých oblastiach, ktoré sa momentálne vyľudňujú. Ak sa o pár rokov ukáže, že prácu na záhrade zvládame na výbornú, budeme vedieť čo a ako a hlavne to bude finančne prosperujúce, chceli by sme farmu pretransferovať na sociálny podnik. To by bolo prospešné ako pre farmu, tak aj pre jej okolie nakoľko by bolo pre nás omnoho výhodnejšie zamestnávať znevýhodnených ľudí (dlhodobo nezamestnaný, študenti po skončení škôl, postihnutý atď.).

   

Kedy ste začali s podnikaním?

Jar 2021.

 

S akými výzvami ste sa museli vysporiadať?

Nedostatok skúsenosti, zle zorganizovaný pracovný čas, ale hlavne sme do toho vstúpili dosť narýchlo a už v priebehu jari. Čiže kým sme upravili pozemok, zohnali kvalitný kompost, zasiali atď. tak sme už boli v sklze niekoľko týždňov. Tak isto ma nepriamo negatívne ovplyvnil aj Covid, kvôli ktorému sa mojej prvej firme výrazne pohoršil cashflow a tak som sa musel venovať hlavne jej záchrane. Sestra nemá až toľko času venovať sa priamo na záhrade a preto súvisiace práce boli hlavne na mne. Ja som sám však už nestíhal s oneskorením odstraňovať burinu, ktorá sa na záhrade rozbujnela. Na tomto type záhrady je totiž najdôležitejšie odstraňovať burinu keď je ešte maličká a nedopustiť, aby vypustila semená.

 

Aké sú kľúčové faktory úspechu, ktoré chcete zdieľať s ostatnými?

Stanoviť si cieľ za ktorým chcete ísť. Naplánovať si cestu za jeho dosiahnutím a postupnými krokmi smerovať k jeho dosiahnutiu. A hlavne nebáť sa snívať vo veľkom, lebo pre malé sny sa Vám nebude chcieť vstávať z postele.

V kategórii Príklady správnej praxe zo dňa 09 feb. 2022.

Zostaňme v kontakte

V prípade otázok, pripomienok, návrhov nás môžete kontaktovať prostredníctvom tohto formulára, ďalšie kontaktné údaje na jednotlivých partnerov projektu za Slovensko nájdete v sekcii Kontakty.


Slovenský tím Polirural