Prípadová štúdia: Orava kafe

Meno a priezvisko: Roman Florek

Poloha: Krušetnica, okres Námestovo, Žilinský samosprávny kraj

 

Žijete alebo pracujete vo vidieckej oblasti? Ak áno, prosím špecifikujte lokalitu.

Volám sa Roman Florek. Svoju prácu a zároveň moje veľké hobby vykonávam vo svojej rodnej obci Krušetnica, ktorá sa nachádza na severe Oravy. Je to nielen moja rodná obec, ale tiež miesto kde som vyrastal a tiež kde vyrastali moji starý rodičia v ktorých rodnom dome vykonávam svoju prácu..

Súčasne žijete a/alebo pracujete v meste? Ak áno, v ktorom?

Momentálne bývam v neďalekom mestečku Námestovo.

 

Prosím, identifikujte seba v typológii podnikateľov. Ak neexistuje úplná zhoda, neváhajte poskytnúť vlastnú definíciu do podnikateľského modelu.

Venujem sa rozvoju, ale najmä zberateľstvu. Som však povolaním a teda vyučený čašník, čomu sa takisto venujem v rodinnom Penzióne Pohoda nachádzajúcom sa taktiež v obci Krušetnica.

Počas školy som sa zaoberal someliérstvom, ale ostal som pri baristike, pretože nápoj, ktorý konzumuje v najväčšej miere takmer každý z nás, ma zaujal najviac. Káva samotná mi rozšírila možnosti nie len podnikania, ale najmä sebarozvoja a vzdelávania. Snažím sa svojim zberateľským koníčkom naučiť ľudí čo najviac nielen o káve, ako konzumnej potravine, ale najmä o jej histórii pôvode, spracovaní a príprave. Ja sám som potreboval pomoc. Najmä od ľudí ktorý ma naučili o káve veľmi veľa čo si naozaj veľmi vážim a som im za to vďačný.

S vybudovaním môjho sna a teda unikátu mi pomohla rodina priatelia a známi. Podarilo sa nám vybudovať niečo výnimočné. Mozaiku ktorá je jediná na celom svete. Dom po mojich starých rodičoch je olepený štyristo kilogramami kávy. Predstavuje to štyri milióny kávovníkových zŕn. 

 

Aká je povaha Vašej aktivity (business modelu)?

Mojim cieľom je ľudí spájať a naučiť ich milovať kávu pre jej jedinečnosť; najviac nezávislých nadšencov (cca 250) sa mi podarilo dať dokopy najmä pri vytváraní svetového unikátu- najväčšej mozaiky z kávovníkových zŕn o rozlohe 107m2. Zameral som sa na históriu, milujem históriu ako takú nie len v kávovom priemysle.

Expozícia Oravakafe, v útulnom domčeku, rozpráva príbeh kávovníkového zrnka od svojho počiatku až po lahodný koniec. Z vonku nenápadný, z vnútra sofistikovaný. Interiér domčeka zdobí najväčšia mozaika z kávovníkových zŕn a dojmy dotvárajú exponáty vystavené v jeho priestoroch. Zbierka exponátov Oravakafe, ktorá sa neustále rozrastá o nové kúsky, je slovenským rekordom a je ocenená Certifikátom za najväčšiu zbierku. V tejto zbierke nájdete staré mlynčeky, kávovary, hrnčeky... Avšak, dominantou Oravakafe je mozaika, ktorá je najväčšou na svete. Doposiaľ získala Certifikát zo Slovenska, ale plánuje sa zapísať aj do svetovej Guinnessovej knihy rekordov.

   

Kedy ste začali s podnikaním?

V podstate som sa pohyboval v oblasti podnikania už po strednej škole, nakoľko som pracoval v spomínanom rodinnom podniku. Už tam som prišiel do styku s možnosťami rozvoja práce a podniku ako takého. 

Kávu som odjakživa miloval a všetko s ňou spojené. Preto, keď mi jedného dňa skrsol v hlave nevšedný nápad, bez váhania som sa chopil šance a začal budovať. K môjmu snu, o príbehu kávového zrnka, som sa dopracoval aj vďaka strednej škole, ale najmä svojej špecializácii - baristu. S podporou obetavých rodičov a ochotných dobrovoľníkov som, v staručkom domčeku, vytvoril unikátnu mozaiku z kávových zŕn a zozbieral najväčší počet exponátov, ktoré do expozície ustavične pribúdajú. Múzeum Oravakafe mi trvalo takmer celé 4 roky dostať do takej podoby, ako ho poznáme dnes. Rozpoznávanie kvalitných zŕn z rôznych krajín a chutnej kávy zo sveta sú moje hoby, aj preto pražím svetovú kávu, ktorú si dotváram podľa svojej predstavy. Avšak, môj zámer nie je rozprávať príbeh o sebe, ale o zrnku kávovníka ukrytom v nenápadnom domčeku v oravskej dedinke Krušetnica.

 

S akými výzvami ste sa museli vysporiadať?

Základ bol cieľ. Mojim cieľom bolo vytvoriť niečo unikátne, ale najmä rozprávať. Rozprávať ľuďom čo najviac o tom, čo ja sám robím najradšej. Venujem sa káve. Chcem povedať kávovým nadšencom čo najviac a poskytnúť im veľa informácii, ktoré nie sú bežne dostupné a to najmä z dôvodu nedostatku literatúry, z ktorej by sme sa vedeli vzdelávať. Pre získanie informácii som potreboval naozaj veľkú trpezlivosť..

 

Linky:

Facebook OravaKafe

V kategórii Príklady správnej praxe zo dňa 27 apr. 2022.

Zostaňme v kontakte

V prípade otázok, pripomienok, návrhov nás môžete kontaktovať prostredníctvom tohto formulára, ďalšie kontaktné údaje na jednotlivých partnerov projektu za Slovensko nájdete v sekcii Kontakty.


Slovenský tím Polirural