Svetový deň včiel, 20. máj

Už štvrtý rok si pripomíname Svetový deň včiel vyhlásený OSN. Tento je mimoriadny tým, že sa nachádzame vo výnimočnom okamihu v našej histórii, v ktorom mnohé krajiny naďalej riešia rozsiahle dôsledky pandémie COVID-19. Je to príležitosť sa zamyslieť na naším vzťahom k prírode. Príroda nie je miestom, ktoré navštevujeme, ale naším domovom.

Úloha opeľovačov je pre ľudí, rastliny a naše životné prostredie nenahraditeľná. Včielky, ako najťažšie pracujúce tvory na planéte, sú pre nás mimoriadne prínosné. Prenášaním peľu z jedného kvetu na druhý umožňujú včielky a iné opeľovače nielen produkciu množstva ovocia, orechov a semien, ale vytvárajú aj väčšiu rozmanitosť a lepšiu kvalitu, čo prispieva k našej potravinovej bezpečnosti a výžive.

Opeľovače, ako sú včely, vtáky a netopiere, ovplyvňujú 35 percent svetovej rastlinnej výroby, čím sa zvyšuje produkcia 87 popredných potravinárskych plodín na celom svete a mnoho liekov pochádzajúcich z rastlín. Globálne tri zo štyroch plodín, ktoré produkujú ovocie alebo semená na ľudskú konzumáciu ako potraviny, závisia aspoň čiastočne od opeľovačov.

V súčasnosti zaznamenávame na svete pokles opeľovačov, preto je to príležitosť pre nás všetkých podporovať opatrenia, ktoré ochránia a zlepšia opeľovače a ich biotopy, zlepšia ich hojnosť a rozmanitosť a podporia trvalo udržateľný rozvoj včelárstva.

Pár zaujímavých faktov:

  • Na svete žije viac ako 20 000 druhov včiel.
  • Ochrana včiel znamená ochranu biodiverzity.
  • 75% poľnohospodárskych plodín je závislých na opeľovaní.
  • Zlepšenie hustoty a rozmanitosti opeľovačov zvyšuje výnosy a kvalitu plodín.
  • Potraviny závislé od opeľovačov prispievajú k zdravej výžive.
  • Opeľovači udržujú náš ekosystém zdravý.

Predstavte si svet bez včiel, ak až 75% našich plodín na nich závisí a mnohé potraviny, najmä ovocie by sme vôbec nemohli pestovať a teda ani jesť. Včely zohrávajú kľúčovú úlohu pre zdravie nás ľudí a planéty. Sú však ohrozené intenzívnou formou hospodárenia na pôde, pestovaním monokultúr na veľkých plochách, pesticídmi ktoré striekame na naše polia a plodiny, geneticky upravovanými plodinami, zmenou klímy atď. Je to obrovský problém. Každý z nás však môže pomôcť tým, že bude pestovať kvitnúce rastlinky, prestaneme používať insekticídy a budeme vzdelávať naše deti o význame a dôležitosti včiel. Budúcnosť nášho potravinového systému záleží tak na nás všetkých!

Teraz je čas pre každého z nás premyslieť si, ako súvisíme s prírodou a opeľovačmi a aké opatrenia môžeme podniknúť na podporu týchto drobných tvrdých pracovníkov a miliónov živobytí poľnohospodárov po celom svete, ktoré podporujú.

V kategórii Aktuality zo dňa 20 máj. 2021.

Zostaňme v kontakte

V prípade otázok, pripomienok, návrhov nás môžete kontaktovať prostredníctvom tohto formulára, ďalšie kontaktné údaje na jednotlivých partnerov projektu za Slovensko nájdete v sekcii Kontakty.


Slovenský tím Polirural